Σιγουρέψου ότι τα παιδιά δε διαπραγματεύονται την ασφάλεια του σπιτιού
17 Νοέ

Οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, ώστε να προστατεύσουμε το σπίτι μας. Άλλωστε εκεί θέλουμε να νιώθουμε 100% ασφαλείς και να κινούμαστε άνετα στο χώρο, χωρίς να φοβόμαστε για τους ανεπιθύμητους επισκέπτες.

Πόσο όμως έχουμε υπολογίσει την παράμετρο των παιδιών της οικογένειας; Είμαστε σίγουροι ότι τα παιδιά δεν αποτελούν έναν μικρό- πλην χαριτωμένο- κίνδυνο για την ασφάλεια του σπιτιού;

Τα πρώτα που έχουμε να κάνουμε, είναι να τοποθετήσουμε τις κατάλληλες κλειδαριές ασφαλείας, να αποκτήσουμε μία θωρακισμένη πόρτα, να αλλάξουμε τα παλιά ρολά μας με σύγχρονα και να εξελίξουμε κάθε σύστημα ασφαλείας του σπιτιού με εκείνα της τελευταίας τεχνολογίας. Το επόμενο βήμα όμως θέλει τους γονείς να μιλούν στα παιδιά για τα βασικά ζητήματα ασφαλείας. Πολλοί επίδοξοι διαρρήκτες γνωρίζουν καλά ότι τα παιδιά αποτελούν τον αδύναμο κρίκο στο οικογενειακό πλάνο ασφαλείας και έτσι στοχεύουν από την αρχή σε αυτά.

Τα παιδιά πρέπει να εκπαιδεύονται από νωρίς για περισσότερη ασφάλεια

Η αλήθεια είναι ότι τα παιδιά είναι καλό να γνωρίζουν από νωρίς τα βασικά ζητήματα ασφαλείας, για να μην «καλούν τους κλέφτες». Αυτό θα προστατεύσει τόσο τα ίδια όσο και τους γύρω τους. Λίγοι από τους μικρούς φίλους μας ενδιαφέρονται ή προνοούν για την ασφάλειά τους, αφού έχουν άγνοια. Αυτή ακριβώς η άγνοια κάνει τα παιδιά περισσότερο αθώα και ευάλωτα. Και μαζί τους το σπίτι μας… Τα παιδιά μιλούν ασταμάτητα και συχνά δίνουν πληροφορίες πολύ ιδιωτικές. Σε αυτές ενδέχεται να συμπεριλαμβάνονται η διεύθυνση του σπιτιού, οι ώρες που λείπετε από το σπίτι ή οι ημέρες που θα λείψετε οικογενειακά σ’ ένα ταξίδι ή στοιχεία που υπονοούν πράγματα για την οικονομική κατάστασή σας. Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι τα παιδιά μας- ή τα ανήψια μας- δε διαπραγματεύονται την ασφάλεια του σπιτιού μας. Έτσι τους εξηγούμε από νωρίς τη σημασία της προστασίας του σπιτού, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους το επιτυγχάνουμε. Οι γονείς και γενικά οι ενήλικες του σπιτιού κάνουμε τον προγραμματισμό μας για περισσότερη ασφάλεια, αλλά αν δε συμμετέχουν όλοι σε αυτό το πλάνο, τότε δε θα μπορεί να μπει σε ουσιαστική εφαρμογή. Κι όσον αφορά το στοιχείο του φόβου… Ναι τα παιδιά φοβούνται μπροστά στον κίνδυνο, αλλά δε γνωρίζουν- αν δεν τους το δείξουμε- πως μπορούν να τον αποφύγουν πολύ πριν βρεθούν αντιμέτωπα μαζί του.

6+1 tips για την ασφάλεια της οικογένειας

  1. Ενημερώνουμε τα παιδιά για τα συστήματα ασφαλείας του σπιτιού. Από τη λειτουργία μίας απλής κλειδαριάς ασφαλείας μέχρι εκείνη του συναγερμού. Όταν γυρνούν από το σχολείο για παράδειγμα, μπαίνουν στο σπίτι πατώντας τον απαραίτητο κωδικό κι όταν φεύγουν, ενεργοποιούν ξανά τον συναγερμό. Ακόμη τα κουμπιά ενός συστήματος ασφαλείας δεν είναι παιχνίδι. Ένας λάθος συναγερμός δημιουργεί κι αυτός τα προβλήματά του.
  2. Το κλασικό “δεν ανοίγουμε την πόρτα” σε ξένους. Σε αυτό το kleidaras michalis έρχεται να προσθέσει το «δε μιλάμε σε ξένους στο τηλέφωνο ή δεν απαντάμε στο κουδούνι για το ποιος βρίσκεται στο σπίτι τη δεδομένη στιγμή».
  3. Αφήστε τα παιδιά να νιώσουν ασφάλεια και εμπιστοσύνη κοντά σας. Φροντίστε να έχουν άριστη και συχνή επικοινωνία μαζί σας, ώστε να σας ενημερώνουν αναλυτικά για οτιδήποτε παράξενο συμβαίνει και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την οικογενειακή ασφάλεια.
  4. Ενημερώστε τα παιδιά για το πως μπορούν να αντιδράσουν με ασφάλεια στο ενδεχόμενο κινδύνου, ακόμη κι όταν εσείς δεν είστε στο σπίτι.
  5. Έχετε τον έλεγχο της χρήσης και του περιεχομένου, που δημοσιεύουν τα παιδιά στο διαδίκτυο. Μπορεί να θέλουμε να πιστεύουμε ότι το ίντερνετ αποτελεί έναν ασφαλή κι ελεγχόμενο ιδιωτικό χώρο, όπου μόνο οι φίλοι μας στα Social Media παρακολουθούν τι ανεβάζουμε, αλλά στην πραγματικότητα δεν ισχύει. Μία φωτογραφία με ένα ακριβό χριστουγεννιάτικο δώρο που έλαβε το παιδί από εσάς ή το check in στο σπίτι αρκούν για να δώσουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες στον διαρρήκτη. Τέλος μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν κι αρκετοί κακοποιοί που ρωτούν πολλά πράγματα τα παιδιά, χρησιμοποιώντας ένα ψεύτικο προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έτσι παίρνουν τις απαντήσεις που θέλουν κι οργανώνουν το πλάνο τους. Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν αυτούς τους κινδύνους από νωρίς.
  6. Κλειδώνουμε τις πόρτες ακόμη και όταν είμαστε στο σπίτι. Αυτός ο κανόνας ισχύει για μικρούς, αλλά και για τους “ξεχασιάρηδες” μεγάλους.
  7. Κλειδώνουμε το γκαράζ και τον κήπο. Έτσι αυξάνουμε την ασφάλεια στον χώρο μας και περιορίζουμε τις δυνατότητες εισόδου ενός διαρρήκτη στο σπίτι. Το ίδιο ισχύει και για τα παράθυρα. Αφήνουμε ανοιχτά μόνο τα παράθυρα του δωματίου στο οποίο βρισκόμαστε. Όταν τα παιδιά είναι μόνα τους, καλό θα ήταν να μην τα έχουν γενικά ανοιχτά. Ειδικά αν υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε αυτά.

Bonus tip

Μία επιπλέον συμβουλή θέλει τις κουρτίνες μας κλειστές ή τουλάχιστον κάποιες ώρες της ημέρας, ώστε να μη μπορεί κάποιος από έξω να δει τι υπάρχει μέσα στο σπίτι.

ΓΡΑΨΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ